Mannenkoor Zang en Vriendschap


ONS KOOR ZINGT AL SINDS 1830 …

Maar we zijn hedendaagse kerels die vooral plezier hebben in het geconcentreerd zingen en studeren van moderne of historische muziek. Bijna iedereen kan zingen en we zingen dan ook graag samen met anderen ongeacht kleur, geloof of afkomst. We repeteren elke maandagavond vanaf 19:45 uur in ons werkelijk schitterende historische gebouw, die is voorzien van een complete luchtbehandelingsinstallatie en vier keer per uur de totale ruimte voorziet van verse lucht. Ons gebouw staat in de Jansstraat 74 zwart te Haarlem. 


Het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap is een mannenkoor dat in 1830 is opgericht en sindsdien liederen zingt. Zang en Vriendschap is een actief koor met een rijke historie, is niet verbonden aan een religieuze of politieke stroming en is het oudste ongebonden mannenkoor van Nederland.

In 1890 kreeg Zang en Vriendschap het predicaat “Koninklijk”. De burgemeester van Haarlem de heer J. Wienen is erevoorzitter van het koor. Zang en Vriendschap bestaat gemiddeld uit zo’n 65 zangers, verdeeld over vier stemgroepen: bassen, baritons, eerste en tweede tenoren.

Het koor Zang en Vriendschap zingt voornamelijk vierstemmige klassieke muziek en maakt regelmatig muzikale uitstapjes naar andere genres. Sinds 2011 is Arno Vree de dirigent. Het koor repeteert elke maandagavond vanaf 19:45 uur tot 22:00 uur in het eigen gebouw aan de Jansstraat 74 in Haarlem.

Naast het streven naar een goede klank is ook het onderhouden van onderlinge vriendschappelijke banden bij het koor belangrijk. Zang én Vriendschap dus. Of, zoals een zanger het ooit verwoordde: ‘De zang is het belangrijkste, maar zonder vriendschap wordt het niets.’

Thema-feesten en concertreizen

Om de onderlinge vriendschappelijke banden warm te houden, onderneemt het koor diverse gezamenlijke activiteiten. Er is jaarlijks een thema-feest om de verjaardag van het koor te vieren en elke vier à vijf jaar is er een concertreis. Daarnaast word er door de leden een jaarlijks een golftoernooi georganiseerd. De laatste repetitieavond van het seizoen sluiten we af met harinf happen. Deze activiteiten worden door de leden en partners telkens goed bezocht.


Mannenkoor Zang en Vriendschap uit Haarlem - groepsfoto